Vastupidiselt üldlevinud arusaamale on croissant tegelikult pärit Austriast ja mitte Prantsusmaalt. Traditsiooniline croissant on tavaliselt poolkuu kujuline ning neid on valmistatud juba Renessanssi ajastust saadik. Euroopas süüakse tihti croissante hommikusöögiks ning kahtlemata on croissant ka minu valik hommikukohviku kõrvale. Kuid croissant’e ei pea sööma ainult hommikul, vaid lisades sellele maitsvaid koostisosi, võib olla see just sobilik mõneks tähtpäevaks. Näiteks vastlapäevaks sobib spetsiaalne vastlakukli croissant.
Koostisained
- 1 kg pärmi-lehttainast
- 1 S suuruses muna määrimiseks
Kreemi koostisained versioon 1
-
250 ml vahukoort
-
100 g martsipanimassi
-
1 tl vaniljesuhkrut
- kaunistamiseks tuhksuhkrut
Kreemi koostisained versioon 2
-
250 ml vahukoort
-
1 tl vaniljesuhkrut
-
50 g mandlijahu
-
2-3 spl suhkrut
- kaunistamiseks tuhksuhkrut
Valmistamisaeg: 30 min Küpsetamise aeg: 20 min Kokku kuluv aeg: 50 min
Valmistamisõpetus
-
Lõika tainast kolmnurgad ja keera tihedalt kokku, pintselda munaga ja küpseta ahjus 170 kraadi juures umbes 15-20 minutit või kuni kuldpruun.
-
Lase saiadel jahtuda.
-
Vahusta vahukoor suhkruga ja lisa mandlijahu ettevaatlikult segades (versioon 2).
- Juhul kui kasutad martsipanimassi hoia seda toasoojas enne kasutamist (versioon 1).
-
Lisa massile 1 v 2 spl kuuma vett, et mandlimass muutuks veidi vedelamaks ja oleks kergem vahukoorega segada (versioon 1).
- Kui kasutad mandlimassi, siis arvesta, et see on juba magus ja suhkrut juurde lisama ei pea (versioon 1).
- Vedeldatud mandlimass jahuta enne kui vahukoorega segad (versioon 2).
- Lõika croissandid lahti nii, et üks külg jääks kinniseks.
- Pane kreem pritsikotti ja täida croissandid kreemiga.
- Kaunistamiseks raputa peale tuhksuhkrut.
Vastlakukli croissant saab alguse tainast. Tainas peab olema õige konsistentsiga ja samuti peab olema see hästi rullitud.
Et valmiks maitsev vastlakukli croissant, peab selleks olema tainas hästi rullitud ja muna võrdselt pintsliga tainal määritud.
Pärast seda valmista vahukoore segu mandlimassiga, kusjuures suhkrut ei ole vaja lisada. Mandlimass annab juba ise piisava magususe ja pisut erilisema maitse, mis on igati sobilik, kui vastlapäeval on üheks suupisteks vastlakukli crossaint.
Kui üldiselt leidub croissant meie hommikusöögi lauas või on pelgalt hõrk vahepala, siis vastlakukli croissant on erilisema loomuga ja ühendab endas nii tavapärase kui ka tähtpäevase lähenemise. Vahelduse mõttes on vastlakukli croissant imemaitsev, hõrk saiake, mida tähtpäeva puhul suupistena pakkuda.
Retsepti allikas: Retseptisahtel.ee