Jaanipäeva eri: hõrk grill-liha, coleslow salat ja grillitud kartul

Jaanipäeval anna aga grillile kuuma ja valmista seltskonnale hõrk grill-liha ning paku sinna juurde näiteks coleslaw salatit ja grillitud kartuleid.

Grill kuuma ja alustame!

Esimese asjana panen loomulikult grilli kuuma. Senikaua, kuni grill end kuumaks ajab, valmistasin ette liha. Kuna ma ei tahtnud, et mu marinaadiga lihad hauduma hakkavad ja pärast leeke tekitama, siis pühkisin liigse marinaadi väikesesse kaussi. Tavaliselt alustan grillimist siis, kui kätt ei ole võimalik hoida restist 10 cm kaugusel rohkem kui 3–4 sekundit.

Mis pruun, see küps

Grillimine on sisuliselt nagu teatrietendus, kus peab pidevalt jälgima, mis laval toimub. Ja olgem ausad ­– söestunud tükki ei taha keegi oma taldrikul näha. Esimesena viskangi grillile õhemad lihatükid, mis vajavad kohest kuumust. Grill-ribiga on veidi rohkem aega  – tema vajab natuke mõõdukamat kuumust. Liha on valmis siis, kui ta on mõlemalt poolt ühtlaselt pruun ning mahlane (kui liha veel tangidega katsudes kummis on, siis tasub teda hoida veidi veel restil). Ribide indikaatoriks on ribikondilt kergelt eralduv liha.

Coleslaw salat ja grillitud kartul

Kui taldrikul on korralikult liha, siis tahaks kõrvale ikka midagi sutsu kergemat. Nii otsustasin, et taldrikule annavad värve juurde lihtne Coleslaw salat ja imeline fooliumis ürtidega grillitud kartul.

Coleslaw salat

Koostisained

  • 1 väiksem peakapsas umbes 500-600 g
  • 3 erinevat värvi porganeid umbes 3×80 g
  • 1 spl suhkrut
  • 1 tl soola
  • pipart
  • 3 spl majoneesi
  • 2 spl hapukoort
  • 1 spl sidrunimahla
  • peotäis värsket tilli
  • NB: kui värvilisi porgandeid pole võin kasutada ka punast ja rohelist peakapsast.

Valmistamisõpetus

  1. Haki kapsas peeneks ja raputa peale suhkur ja sool.
  2. Pigista kergelt kapsas läbi ning lisa riivitud porgand, majonees, sidrunimahl, hapukoor, till ja pipar.
  3. Sega ja lase 5 minutit seista.
  4. Serveeri.

Grillitud kartul

Koostisained

  • Kartuleid
  • Fooliumit
  • 1 spl oliivõli
  • soola
  • ürte: rohelist sibulat või peterselli või tilli
  • ürdivõid

Valmistamisõpetus

  1. Lõika fooliumist parajad tükid, et kartulid mahuksid ilusti sisse ja fooliumi saaks ilusti sulgeda.
  2. Lõika kartul neljaks ja tõsta fooliumile.
  3. Lisa sool, oliivõli ja maitseroheline.
  4. Sulge foolium nii, et kartuleid ei oleks näha.
  5. Küpseta fooliumis kartuleid grillil või sütel.
  6. Serveeri kartulid ürdivõiga.

Ja nüüd maitsma!

Kõik oli ahvatlev – hõrgud grill-lihad ning -ribid, aga ka suvine Coleslaw koos grillitud kartuliga. Suurepäraseks maitserännakuks ei ole palju vaja – tuleb valida lihtsalt õiged kooslused.

Allikas: Retseptisahtel.ee

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga