Kodus kokkamise kõrvale käivad ka kvaliteetsed veinid ja kokteilid. Veinimaailma tutvustamise kõrval soovime teid viia ka põnevasse kokteilimaailma. Kokteilimaailm on sama põnev kui kokandus.
Üks on selge. Nii palju nii häid kokteile pole kunagi maailmas varem meisterdatud kui praegu. Esiteks pole kunagi pika alkoholi valmistamise ajaloo jooksul nii palju kvaliteetset alkoholi toodetud, teiseks on teadlikkus erinevatest kokteilidest ja nende valmistamise nüanssidest väga kõrgel tasemel seda nii restoranides ja baarides kui ka kodustes tingimustes.
KODUSED KOKTEILIPEOD ON ÜHA ROHKEM POPULAARUST KOGUMAS
Tõsi ta on. Meenub hea ütlus, kus igatsetakse aega, mil sotsiaalne suhtlus oli üks hea kokteilipidu. Kodustel kokteilipidudel proovitakse erinevaid retsepte ja ka erinevaid tooteid samas retseptis – džinn & toonik maitseb ikka väga erinevalt vastavalt džinni ja tooniku valikule. Kodused baarikapid põnevate pudelitega on ka interjööridesse „tagasi tulnud“.
Kokteilid saab jagada nelja gruppi: segatud (inglise keeles stir), raputatud (shake), ehitatud ja segatud kannmikseris.
Vaatamegi lähemalt, kuidas kokteilid jagunevad vastavalt nende valmistamise meetodile ning tutvustame neid kõige kuulsamaid igas kategoorias.
SEGATUD JA RAPUTATUD KOKTEILID
Õige! Loomulikult seostub nende kahe kategooriaga kurikuulus Ühendkuningriigi salaagent James Bond, numbrimärgiga 007, tegelaskuju, kelle lõi kirjanik Ian Fleming aastal 1952. Shaken, not stirred ehk raputatud, mitte segatud viitabki valmistamise viisile. Ehk lihtkeeli segamisklaasis segatud, mitte kokteilišeikeris raputatud.
Raputatud (šeikitud kõlab küll suupärasemalt) kokteilidest näiteks Daiquiri (näiteks Kuuba au ja uhkus Havana Club 3YO rumm, laimimahl, suhkrusiirup) ja Margarita (näiteks tekiila Olmeca Blanco, laimimahl, suhkrusiirup või siirupi asemel apelsiniliköör Cointreau.
Segatud kokteilidest Manhattan (rukki või maisiviski (burboon), näiteks Jim Beam White Label burboon, punane vermut Martini Rosso ja mõru tinktuur Angostura Aromatic Bitters.
Loomulikult on segatud ja raputatud kokteilide nimekiri põhimõtteliselt lõputu.
Kokteil Manhattan
JAMES BOND JA KOKTEILIKULTUUR
Wikipedia põhjalikud inimesed on kokku arvutanud, et erinevates romaanides ja jutukestes tellib James Bond kokku 19 Vodka Martinit ja 16 Gin Martinit.
Dry Martini ongi vist tänu James Bondi tegelaskujule kõige kuulsam kokteil maailmas. Koosneb ta vaid kahest koostisainest – džinnist või viinast ja vermutist.
James Bondi kokteil Dry Martini
Loomulikult käib selle kokteili valmistamise juurde diskussioon mitu oliivi kokteili sisse panna või piserdada joogi peale hoopis sidrunikoore õlisid. Dry Martinist võikski kirjutama jääda. Kunagi kirjutame temast kindlasti eraldi peatüki.
KOLMANDAKS EHITATUD KOKTEILID
Sellel kategoorial võib olla veidi kentsakas nimi, aga siin toimubki kokteili valmistamine nagu laoks müüri. Kõik toimub klaasi sees, kokteili ehitatakse otse klaasi. Klaas jääd täis, koostisained sisse, väike koostisainete segamine lusikaga ja ongi valmis.
Ehitatud kokteilide kaljukindel valem
Ehitatud kokteilide kategooriasse kuuluvad näiteks Cuba Libre (rumm, Coca-Cola, laimimahl, laimisektorid) ja ka džinn & toonik.
Kui teistes kategooriates on retseptid suhteliselt milliliitri täpsusega paigas, siis siin kiputakse tihti kasutama meetodit „tunde järgi“ (näiteks Cuba Libre ja džinn-tooniku puhul).
Anname siinkohal hea valemi: üks osa alkoholi kolmele osale pikendajale. Jäta see valem meelde ja kõik ehitatud kokteilid ei ole liiga kanged ega liiga lahjad. Vaid täpselt sellised… parajad. Ja klaas ikka jääd täis, nii püsib kokteil külm ja ei muutu vesiseks (vähe jääd pannes hakkab too kiiresti sulama, rohke jääga seda ei juhtu). Näiteks üks osa tsitruselist Tanqueray Ten Gini ja kolm osa vähe suhkrut sisaldavat toonikut Fever Tree Naturally Light Tonic Water. Üks osa ja kolm osa. Meeles?
VIIMASEKS KANNMIKSERIS SEGATUD KOKTEILID
Veel paar aastat tagasi vaadati sellele kategooriale veidi altkulmu. Et mis kunst ja vaev on teha kokteili visates koostisained mikserisse ja vajutada nuppu. Justkui lihtne? Elu võibki olla mõnikord lihtne. Nüüd on kannmikseris valmistatud kokteilid tagasi „moes“ ja nende renomee kenasti taastatud.
Loomulikult meenub siin kategoorias esimesena Pina Colada (kõige lihtsam viis valmistamiseks on Malibu kookosemaitseline rumm, ananassimahl, kookospiim ja rohkelt jääd, kellele maitseb vähem magus, siis võib lisada sörtsu kuiva vahuveini).
Kokteil Pina Colada
Sissejuhatus kokteilidesse tehtud, õigepea avaldame siin lehel ka CityAlko päris oma kokteilide retseptiraamatu ehk sealt saate kõikide maitsvate kokteilide täpsed retseptid kodus katsetamiseks-eksperimenteerimiseks. Kokteili- ja veinikultuur on osa suuremast maitsekultuurist.