Itaalia mandliküpsised
Valmistamisaeg: 20 minutit Küpsetamise aeg: 15 minutit Kokku kuluv aeg: 35 minutit
Koostisained
- 180g mandlijahu
- 110g suhkrut
- 60g kuivatatud kirsse
- 2 tl riivitud sidrunikoort
- 2 munavalget
- näpuotsaga soola
- 40 ml grappat
- 2 tl vedelat mett
- 150g mandlilaaste
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 190 ℃.
- Sega kokku kuivad koostisosad.
- Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks.
- Sega grappa ja mesi.
- Sega ettevaatlikult kuivainesegu munavalgega ja lisa mee ning grappa segu.
- Raputa taldrikule mandlilaastud.
- Tee kahe teelusikaga väikesed tainapallid ja keeruta neid mandlilaastudes.
- Aseta pallikesed küpsetuspaberile nii, et neil oleks väikesed vahed.
- Küpseta eelkuumutatud ahjus 13-15 min või kuni kuldpruunid. Igaks juhuks vaata peale 10 min küpsemist ega pähkel kõrbema ei hakka.
- Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri nagu itaallased cafe correttoga ehk espresso, millesse on lisatud veidi grappat.
Mandliküpsiste ajalugu on tihedalt seotud vahemere piirkonnaga, eriti Itaaliaga. Mandlid on Vahemere piirkonnas kasvanud tuhandeid aastaid, ja nendest valmistatud maiustused on olnud oluline osa kohalikust kultuurist. Mandlite populaarsus tulenes nende rikkalikust maitsest ja toitainete rikkusest. Tänapäeval on mandliküpsised muutunud rahvusvaheliselt tuntuks maiustuseks. Neil on erinevaid variatsioone, sealhulgas gluteenivabad ja veganversioonid. Mandliküpsised on leidnud tee paljudesse köökidesse üle maailma, kohandudes vastavalt kohalikele maitsetele ja toidutrendidele. Mandliküpsised on muutunud mitte ainult traditsiooniliseks osaks Vahemere köögist, vaid ka globaalseks fenomeniks, rõõmustades maiustajaid oma rikkaliku maitse ja krõbeda tekstuuri poolest. Viisime oma retsepti uuele tasemele kasutades Cityalkost ostetud grappat, mis on Itaalia päritolu viinamarjamahlast või -koorest valmistatud viin. See lisas küpsetistele sügavuse ja uue huvitava maitseomaduse, mida ei kohta igapäev. Küll aga tasub olla ettevaatlik, kuna grappa on tugev jook ning võib kergesti ülejäänud maitsetest üle domineerida. Itaalia mandliküpsis sobib nii peolauale kui argipäeva õhtu naudinguks. Küpsised säilivad hästi ning neid võib vaikselt nosida kasvõi terve nädal. Pealegi on küpsetamine üks paljudest võimalustest, mis võib aidata luua tasakaalu ja positiivseid emotsioone elus. Rahulik nädalavahetus, mudides taigent, kõlab ju imeliselt.
Allikas: retseptisahtel.ee